Училищно тържество

 

На 8 април 2014 година се проведе училищно тържество, посветено на Международния ден на ромите.

В тържеството взеха участие ученици от различни класове на училището. С исторически факти, песни и стихове учениците запознаха всички присъстващи с историята на празника.

 

 

 

 

 

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

 

 

 

 

 

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 аплил за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия .

 

 

 

На училищното  тържеството гости бяха Рая Димитрова и Екатерина Янчева, общински съветници. Те поздравиха учениците за празника и поднесоха подаръци  и награди.