Благодаря ти, Мамо,
за твоя топъл скут,
за майчиното рамо,
за майчиния труд!

Благодаря ти още
за ясния ми ден,
за грижите ти нощем,
когато бдиш над мен!

За нежната закрила,
За кроткия ти глас,
за всичко, Майко мила,
благодаря ти аз!           

Мартенско тържество организираха децата от подготвителните групи в ОУ "Иван Вазов".Изпълненията на малките ни възпитаници бяха приятна изненада и за днешния празник на майката и жената.
С много емоция и желание да покажат наученото пред учители и родители, бъдещите първокласници успяха да развълнуват всички уважили милото им тържество.

 

 

Трети март! Преславен ден!
празник скъп на свободата!
нека погледи сведем
и целунем знамената!

Трети март! Трети март!
Чакан празник, свята дата.
Трети март! Трети март!
Ден рожден на свободата.

 По случай Националния празник на България 3-ти март учениците от ОУ „Иван Вазов“ Кюстендил организираха честване,  посветено на 140 години от Освобождението. Гордо и тържествено,  с голяма емоция и ентусиазъм те представиха героичните събития в презентация,  посветена на героите - дали живота си за свободата.
А за да бъде още по – интересно, част от групите за обучителни затруднения,  работещи по проект „Твоят час“, представиха импровизирано състезание „Бъди грамотен“. Въпросите свързани с празника и наученото в допълнителните часове успяха да накарат всички присъстващи да изпитат емоцията на празника. Най-добрите участници получиха награди, а за присъстващите в залата ученици - това бе незабравим урок по родолюбие.

 

 

Учениците от клуб "Млади възрожденци" към ОУ "Иван Вазов" в Кюстендил почетоха паметта на Васил Левски.На 19 февруари 2018 година те организираха училищно тържество под наслов: "С почит и признателност към Апостола на свободата".
Облечени с фланелки с лика на Апостола, учениците рецитираха стихове и пяха песни, посветени на Левски.

Над Родината издига
стан хайдушкият Балкан —
неговия ръст достига
Левски — дивен великан!

Левски — верен вожд народен,
смел Апостол и храбрец,
предан, чист и благороден,
за правдив живот борец.

 

 

    Сурва, сурва година,
    весела година!

    Сурва, сурва година
    здрава, здрава гърбина.

    Живи, здрави до година,
    догодина, до Амина!


В началото на Новата 2018 година представители на Основно училище " Иван Вазов " Кюстендил посетиха Дом за възрастни хора с физически увреждания " Ильо Войвода".
Учениците  отправиха поздрав към всички домуващи Новата година "Да бъде здрава и изпълнена с повече радости"!!!
Ръководството на Дома благодари на участниците. Госпожа Анелия Велинова - Директор на Дома, изрази задоволство и сподели, че учениците заедно със своите учители, като добри съседи и отлични веселяци,  подариха на домуващите изпълнение на стихотворения, песни и танци, като разтърсиха залата с ритъма, безгрижността, красотата на танца. По детски непринудено и много сърдечно те приобщиха домуващите към музикалната програма, като  дадоха заряд за цяла година напред на всички присъстващи в залата.

 

 

Седмицата преди Коледа беше особено напрегната и вълнуваща за учениците от ОУ „ Иван Вазов“. За празника те  се подготвяха дълго и старателно.
Започнаха с изработването на сапуни с брокат, ароматни масла и живи цветя. В навечерието на празника дядо Коледа мина през всяка класна стая и зарадва всеки с подарък. Освен ръчно изработените сапуни децата получиха лакомства и пасти за зъби предоставени от Български червен кръст и сдружение „Ларго“ - Кюстендил.
За да заслужат подаръците си  учениците участваха и в инициатива за почистване района на училището. Под ръководството на Стефан Лазаров  и неговите помощници-джуджетата  и със съдействието на директора, който осигури чували и ръкавици за всички желаещи да помагат, акцията беше успешна.
Освен активни в училище възпитаниците ни се изявиха и в общински състезания и конкурси. Спечелиха първо и второ място на турнир по тенис на маса, първо място за детска рисунка, второ място в литературен конкурс, второ място в направление приложно изкуство, както и много поощрителни награди.
 Кулминацията на всички инициативи беше Коледният концерт в залата на читалище „Васил Левски“ в кв. „ Изток“. Прекрасни и запомнящи се в цветните си  костюми учениците накараха всички присъстващи в залата да ги аплодират и заслужено бяха наградени с одобрителните възгласи на публиката.